Els “bolets” de l’Eixample en el Fòrum de les Famíles de la Fundació Jaume Bofill

Aquest dissabte 24 de maig les AMPA de l’Eixample participem en un dels tallers del Fòrum de les famílies organitzat per Famílies amb Veu de la Fundació Jaume Bofill. En aquest acte presentem el nostre estudi sobre l’escolarització a l’Eixample de Barcelona, el Mapa Escolar de l’Eixample, i expliquem com el vam elaborar.

Aquest estudi és un reflex de la situació escolar del districte de l’Eixample de Barcelona fet exclusivament amb la participació de mares i pares de la Xarxa d’AMPAs de l’Eixample, utilitzant dades oficials, a partir del treball cooperatiu i amb l’ús de les eines digitals. La proliferació dels “bolets” en el nostre districte i la manca de resposta a aquesta situació per part del Consorci d’Educació de Barcelona ens ha portat a investigar quina és la realitat de l’escolarització a l’Eixample.

 

Els bolets: una malaltia crònica

Des del curs 2007-2008, el Consorci d’Ensenyament obliga a centres públics a augmentar en un grup de més a P3, un grup per sobre del nombre de línies i la capacitat estructural de l’escola. Això es fa per col·locar l’increment de demanda de places públiques que hi ha en el nostre districte els darrers anys. Aquesta mesura, que havia de ser excepcional segons el Consorci, s’està utilitzant gairebé cada any, en 7 escoles els darrers 8 anys. El proper curs 20014-15 li toca a l’escola Llorers.

Les conseqüències dels bolets són: pèrdua d’aules d’especialitat (música, anglès, plàstica…), sobresaturació dels patis, utilització com aules espais poc adequats per l’aprenentatge (ventilació deficient, manca de llum, dificultat d’accés), reordenació forçada dels espais, etc.

 

El Mapa Escolar de l’Eixample: un estudi rigorós de la realitat escolar en el nostre districte

El Mapa Escolar de l’Eixample és el recull de les dades oficials de matriculació escolar i d’evolució demogràfica i el seu anàlisi. Amb aquest estudi podem veure l’evolució de la demanda de places escolars públiques i concertades en el nostre districte i fer una previsió de necessitats pels propers anys. Les conclusions a les que hem arribat és que cal augmentar les places escolar públiques a l’Eixample obrint 3 noves escoles bressols, dos escoles d’infantil i primària i dos instituts.

 

Enllaços

La presentació en Prezi

Informe “Mapa Escolar de l’Eixample

Nota de premsa del dia de la presentació a l’escola Els Llorers (25/03/2014)

En el bloc de les AMPA de l’Eixample post sobre la presentació de l’informe del Mapa escolar de l’Eixample

Vídeo: entrevista al programa CONNEXIÓBCN de Btv

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s