La LOMCE que arriba: 4 conseqüències des del curs 2014-15

El curs vinent s’introduirà la Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE) del ministre Wert.  A primària la ImatgeLOMCE (LOMQE en català) començarà a aplicar-se en els cursos  1r, 3r i 5è, i es deixarà 2n, 4t i 6è pel curs següent (calendari)

Què suposa aquesta nova llei d’Ensenyament? Es pot resumir principalment en quatre tipus de conseqüències:

1/ L’Ensenyament deixa de ser un dret i passa a ser un servei que no és obligatori que sigui garantit per les administracions públiques.

No serà obligatori garantir una plaça d’ensenyament públic , ni tant sols que hi hagi sempre centres públics per a les etapes  d’Infantil, Batxillerat  i Formació Professional .  Aquest fet fa que l’Ensenyament deixi de ser considerat un dret i passi a ser un servei que pugui ser explotat per interessos privats. Els alumnes seran beneficiaris d’aquest servei.

Es milloren les condicions pels concerts a centres privats, fins i tot als que segreguen alumnes per sexe, i els facilita la transferència de diners públics. Es permet construir edificis amb diners públics per ser posteriorment cedits a empreses i organitzacions .

2/ No caldrà tenir en compte les famílies per res que sigui important en els centres educatius.

Els  Consells Escolars, màxims òrgans de govern dels centres educatius i que compten amb una representació dels pares i mares, deixaran de tenir cap dret a decidir en res i seran purament consultius.

Les direccions seran escollides per l’administració i assumiran tot el poder en la gestió i en l’orientació del Projecte Educatiu del Centre.

3/ S’afavoreix la segregació dels alumnes dins els centres i entre els centres.

S’aplicaran proves de revàlida entre els alumnes i es faran llistes públiques dels resultats dels centres.  Aquesta metodologia orienta l’Ensenyament cap a la memorització de continguts per preparar les proves i abandona l’aprenentatge per competències. A secundària s’orientaran els alumnes amb perfils més acadèmics cap a la Universitat i els altres amb altres capacitats cap a una formació professional devaluada. La Formació Professional passa a ser considerada un itinerari de segon ordre.

Les llistes públiques de resultats dels centres i premiar amb més recursos els centres amb més puntuació incrementarà més la diferència entre centres,  és a dir, aquest sistema afavorirà a alguns centres a costa de perjudicar-ne d’altres. Les conseqüències previsibles seran la segregació de la població escolar i, per tant, l’increment de les diferències entre classes socials en la ciutadania.

4/ Menys català, més religió i imposició del temari per part del Govern central.

La reorganització del currículum farà que el català deixi de tenir la importància que te ara, s’hi dedicaran menys hores lectives i deixa de ser necessàriament vehicular.  La religió augmenta de presència i tindrà més importància, la música desapareix com assignatura i els temaris de les assignatures principals (troncals) vindran definits des del Govern central  (assignatures de primària)

L’aplicació de la LOMCE significa la pèrdua de l’Ensenyament com a dret de les persones per passar a ser un servei  del qual en serem beneficiaris;  les famílies no tindrem res a dir en l’organització i orientació educativa del centre;  hi haurà més segregació dels alumnes i dels centres afavorint la desigualtat social;  s’aprendrà menys català, desapareixerà la música, hi haurà més religió i els alumnes hauran d’aprendre els continguts que vinguin dictats des del Govern central.

 

Enllaços:

Espai LOMCE de FaPaC (amb  presentacions, articles, agenda, etc.)

Article  “Las 10 claves de la LOMCE” (eitb, 10/10/2013)

Presentació sobre la LOMCE de “Soy pública”

Xarxa d’escoles insubmises a la LOMCE

Vídeo/presentació sobre mesures de resistència la LOMCE (Xarxa d’escoles insubmises)

Manual de resistència  a la LOMCE publicada per FaPaC

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s